Saturday, December 12, 2009 Posted by auni aizamieya   2 comments:

memandangkan hanya kami berdua anak perempuan dalam keluarga so ble di katakan agak rapat sumer citer kalo ble nk kongsi tp ader sesuatu yang pernah aku sembunyikan dari dier...aku ne nk kater penyayang sgt x jgk... tp kalo melibatkan ati ne aku lemah ckit.. aku syg adik aku ne tahap dewa so kalo dier appy aku pon rase appy jgk so kalo sedih aku pon rase kena hempap jgk!!!
bulan ne kputusan utk temuduga yg pernah dier ikut bln lps...kalo mengikut surat temuduga 2 kptsn ble dpt/check kt internet 14hb tp aku dedgr sblm 14hb 2 kptsn da kuar so aku yg da sedia tau ic no dier trus g check n mmg betoi ader!!! tp kptsnnyer dukacita...aku x tau nk ckp aper ngan dier ... aku tau dier mesti kecewa sgt sbb aku tau dier mmg nk sgt keja 2... smpi aku pakat ngan family sumer smpi tarikh nnti bior dier sdri yang g check...x smpi ati sgguh nk gtau dier...

buat adik trsayang...
nani.. insyaallah rezeki kt bumi tuhan ne banyak... luas lg kiter nak cari...yang penting usaha...
sabor bnyk2... k

Tuesday, November 24, 2009 Posted by auni aizamieya   0 comments

Seingt aku last skali aku g fun fair masa tu aku masih belajor dlm darjah 4. Da lama sgt da 2 kalo nk ikut tetiba baru2 ne aku datang g Kota Marudu sepupu aku ajak g fun fair yang kebetulan di adakan ketika pesta jagung. Punyer ar sakan aku nak naik...1st mmg ar aku x nk tapi makcik aku beriye2 nak aku temankan sepupu naik benda alah yang dok terputar2 tu... punyer ar kelakor. Nak naik pon segan sbnrnyer . tapi biler da naik aku dok perhati ramai pulak ar org2 yang da terlebih umo naik benda alah 2. So aku pakai redah aje naik buat muka tak bersalah.


Naik je tgk muka sepupu yang happy 2 berbaloi jgk aku naik benda alah 2. Walaupon pada mulanya aku beriye menolak x nk naik. Bak kater CELCOM BERBALOI2

Posted by auni aizamieya   0 comments

Kalo org tny aku, siapa yang paling aku saying aku akan jawab

1)Allah S.W.T

2)mak ayah n family aku

3) mak cik merangkap mmber baik n kkak susuan ku..(Nur iman)

Pelik kan naper aku letak Nur iman sbgi org yg begitu dekat dengan hati aku...kalo sesetengah org berkata tokoh2 besar itu idola mereka ttpi bagi aku Nur iman itulah yang menjadi idolaku...

Kenapa? Aku pon x tau nk cakap aper.. dia bukan lah org sesempurna siti khatijah, secantik zulaikha sekuat mariam tp dia sesempurna dirinya.. cantik seadanya dan sekuat jiwa kecilnya...

Kalo org yg x kenal dier mmg pendiam...tp dalam diam dier kelakor jgk... dier sesempurna dirinya..seadanya dirinya ...

Aku ingin sekali sekuat dia, setabah jiwa dan seikhlas hatinya..

Kalo dier bertemu jodoh biarlah dia dpt org yang tepat(sesuai) dgn dier... sy selalu mendoakan yang terbaik utk dier.. sy begitu rapat dgn dier..saya sanggup lakukan apa saja demi dia itu yang saya tahu..

Dier ar sahabat dunia dan akhirat sy...amin

Saturday, November 21, 2009 Posted by auni aizamieya   0 comments

Memandangkan ekonomi kami yang makin gawat ne kan so tetiba terkeluar idea2 bernas...kami nk buat pakej memancing ikan ke laut dalam, tapi buat sementara waktu ne kami buat pakej memancing biasa je, memancing kepulau-pulau kecil.

Sebelum ne ader jugak ar idea untuk buat homestay tetapi fikir punyer fikir, tolak tambah sumer dapatlah jawapan dier... nak suro org stay kat home sape? Iyer ark at umah kami masing2 da full book ader pon xder ar selesa sangat terutamanya umah aku ... bilik air kurang sempurna, kalo diorg nk ddk jgk alang2 bagi free...hehehe...

Berbalik pada citer pasal pakej memancing kami ne...buat masa ne aku da start promote kt cikgu2 kat sekolah tpt aku keja ne... so buat masa ne sblom nak tunggu cuti sekolah aku dapatt 3 org yang berminat utk mengikuti pakej kami ne...tak tau diorg serius ker tak kan...

Kat sini aku nak lampirkan pasal pakej memancing kami ne...

Harga:- Rm30 utk seorg

Umpan disediakan tp kt cne kelemahannya adalah kami xde sediakan jaket keselamatan lg.. still bru g kn so kami ingat pelampung 2 ader ar...

K ar sy tggu sape2 yg bertuah jd pelanggan pertama kami...

Tunggu....................

Utk keterangan lanjut sila hubungi EN laiman di no tel:-0196807992

Friday, November 20, 2009 Posted by auni aizamieya   0 comments

Memula keja kt sini dulu ader jugak ar adik aku dok temankan aku. Kebetulan plak salah seorg dari jiran sblah umah aku 2 bekas senior kepada adik aku so masuk hari pertama ader jugak ar member dok sembang walaupon yg sembang 2 adik aku n bdk Lan 2 je..luper nk citer si lan ne sebenarnya cikgu ganti kt sekolah ne. Aku yang agak susah bersembang dengan orang ne jd pendengar je kalo adik aku 2 menyembang. Satu lg luper nk citer adik aku ne memang mesra alam tahap tak ingat , iye ar org x baper bercakap pon dier ajak sembang. Alkisah jiran aku ne terdiri dr 2 orang makhluk, salah seorgnye budak Lan 2...n 1 lg yg sampai sekarang still jd jiran aku nama dier JALAN (bukan nama sebenar) hehehehe...aku harap dier xkan ader kesempatan nk baca aku nye blog ne sampai biler2...

Budak Lan ne pangkat adik aku so aku pakai bedal je kalo ckp ngan dier..yang si JALAN ne plak tua 7 tahun dari aku..so ckp pon kena 2 kali suling.. hati2 n hormat kalo nk brcakap. Hehehe sbnrnya citer ne lebih kepada mamat bernama JALAN ne. Tak sampai sebulan pon aku dok umah 2 adik aku da g smbung lower 6 so tinggal aku sesorang. 2 tak kisah sangat lg sebab budak Lan 2 ader lg. aku kalo sembang tak kisah ar hal sekeliling smpi kekadang aku rasa budak Lan 2 da smpi tertido kt beranda umah dier...(kami selalu buat mesyuarat tingkap kat beranda umah. Iyer ar umah kami sblah menyebelah) tapi yang aku heran aku sembang ngan budak Lan 2 je ngan si JALAN 2 xde ar plak nk sembang . aku bukan nk menyombong ngan dier jauh skali nak berlagak tapi aku tak tau camne nak start citer ngan dier , aper topic nk sembang... kalo dier suker bola kang aku citer pasal luncur salji plak, kalo aku dok citer n then dier ddk diam buat bodo je cmne?? Mau tak aku bakor umah dier...so cara paling selamat adalah bercakap biler dier tegor je...ok jgk kn??!! Sekurang2nye aku xde ar sombong kalo ader org tny aku jwp je...ikhlas aper...

2 bulan pas 2 plak budak Lan 2 dapat offer g kursus separa perubatan jd juruteknologi makmal so dier terbang g Sarawak. So tinggal aku sesorang je... n mamat JALAN 2.. bermula ar episode paling boring dlm idup aku..aper tak nya aku dok seorang n mamat kt sebelah 2 yang x baper nak bercakap. Kalo anda, apakah tindakan yang patut anda buat???.....sila bagi komen..hehehe .. ingat siri impian illyana ker x pon siri impian nk minta e2 eni...xde maknanye...

Da panjang sangat da citer aku ne... aku rasa kalo aku ne pandai menulis da jadi sebijik novel kot...

Xpe ar aku tgh tggu je perkembangan trbaru ... x tau smpi biler ar aku xde mmber kt cne... boring da rasa... kekadang kalo da rasa ilang akal sangat aku buka sesi bercakap ngan dinding ato periuk belanga kt umah aku ne. X pon aku akan join katak2 kt sekeliling umah aku ne panggil ujan acara kara x bape nk ok..kalo bab melalak men’sumbang’kan lagu mmg aku ar orgnye...n time 2 aku da x kisah jiran sblah nk kater aper da... lantak ar sape suroh dier x ajak aku sembang so bior aku buat bising ngan suara klon kodok aku ne... padan muka dier ngan aku2 skali...hehehe..

K ar da nk masuk penutup da ne...kesimpulan yang aku dpt kt ini adalah...aku rase mamat JALAN takut ato segan nak ckp sebab takut aku ngorat dier kot hehehe... aku ingat dulu sblom budak Lan 2 pindah dier ader syorkan cara2 untuk beramah mesra dengan mamat JALAN ne , antara cara2 yang disyorkan x baper nk logik so aku ble dgr je nk buat???? NAUZUBILLAH jauh2 ler... nk mmpos aper...

Bior aku lampirkan antara cara2 yg di cadangkan itu, diantaranya adalah:-

1). MENULIS SURAT DAN MENYELITKANNYA DI BAWAH PINTU RUMAH. Surat itu mengandungi kata2 yang membawa makna saya ingin bersembang dengan dier. Haru sungguh!!!

2). MEMBUAT SURAT LAYANG. Surat ini membawa makna ugutan kalo dier still x tegor ato x ble nk bawak sembang tindakan susulan akan di ambil...aper aku ne desperate sangat nk sembang ker sampai nk ugut org mcm 2??? Bdk Lan ne mmg nk kena ngan aku...!!!

N cara yang terakhir skali adalah...

3). BUAT XDE APER2 BERLAKU AJAK JE SEMBANG M,CM BIASE( mcm da kenal lama). Kalo terserempak kt mane2 tegor je ala2 berjumpa mmber kamcing...ble pki ker??? buatnye dier x nk tegor aku blk x ker niaya??? Huuu x sanggup...

So skrg ne jln yang ader...SENYAP N BUAT BODO JE.....lg senang, mudah dan easy!!! Hahaha

Citer aku da melalut da smpi ke paris, London, new York da ne...kalo aku sambung citer ne takut ader plak org tension smpi nk pecahkan monitor laptop dier..so better aku stop je citer ne kt cni...

Sekian tengkiu....

Thursday, October 29, 2009 Posted by auni aizamieya   0 comments

da lame x jp muka mamat ne... last aku jp dier time 2 aku g interview separa perubatan 2 pon thn 2001. pas 2 aku da x jp da...
Ntah aper nasib aku ari 2 terserempak ngan dier . dier pandang aku... aku rase dier cam aku kot.. iyer paling kurang pon saize je yang berubah kalo muka still cam dulu jgk...
dier pandang aku bt bodo je. aku xkn penah luper dier...mane x nyer 2 thn aku mghadap muka dier yang kekadang mengundang rasa penyepak sulung aku...
aku ingt lg time 2..masa mula2 aku kenal dier cam biase je orgnya...iyer kami sekelas pon bape kerat je org kb...so aku ingt da mcm saudara je.. ttpi sumer 2 sblom dier bt hal ngan aku...
masa form 4 kt kelas kami meja d susun cm meja persidangan mengelilingi kelas. so tpt ddk aku kire berhadapan dengan meja mamat ne.
suatu hari yang damai mmber kt sblh kiri aku(merangkap mmber baik aku time 2 n smpi skrg) nk pjm liquid paper ngan dier. dengan serta merta die mencampak benda 2 hingga hampir kena kt muka aku. mmber kt sblah siap ckp "Wei shah kot iyer pon campak ar elok2 nasib bek x kena kt muka ros, kalo x???"
n aku ingt lg dier ble balas.."So kalo kena naper??? aku peduli aper??"""
Maaakkkk aper kes ngan mamat ne?? sblm ne elok je.. tetiba angin je ngan aku...
aku trdiam je pas 2, aku da nmpk len kt muka dier aku jd mls nk brtegor.. aku x tau aper slh aku ngan dier..
start 2 jgk dier perang dingin ngan aku. Aku???? aku x kn tegor kalo org muka 1 juta cm 2...x hingin aku nk tegor lg nk beramah mesra...
start ari 2 jgk dier cm nk cari pasal ngan aku ... tiap ari rabu aku kena brtugas sapu smph kt kelas n tiap kali 2 ar dier dgn megah nya akan ddk kt tpt dier tanpa berkalih sedikit pon. so aku pon dgn slumbernyer sape je kelas n tpt ddk dier bior berhabuk cm 2 je... jgn harap aku nk tegor ko suro ko nk bralih tpt ddk....kalo ble aku nk lambak je habuk satu kelas kt meja ko...Padan muka...
x abis citer ngan 2.. dier bt hal lg...time 2 aku bru pas sapu kelas so aku bwk penyapu kt luar... aku x tgk dpn 2 aku mngaku mmg slh aku tp biler hampir berlanggar ngan dier .. dier siap sound aku "mata letak kt lutut ker??"" amboi kasarnya bahasa...
sedangkan mmber baik aku yg mnjadi saksi d tpt kejadian siap ckp mmat ne mmg nk cari pasal ngan aku... mane x nyer dier da nmpk aku dier yang sengaja nk cari pasal.. 2 mngikut mmber 2 ckp ar...
n pas 2 aku mmg x penah tegur ngan dier langsung...
n smpi pas SPM baru aku tau naper dier saje nk cari pasal ngan aku... ader kabar berita yg mgatakan AKU SYOK KT DIER?????? bior betoi?????
alahai kalo sbb 2 dier rancang nk perang dingin ngan aku buang masa je sbb aku x penah simpan ati kt dier!!!!
yang aku pelik cmne dier ble caya ngan citer bodo cm 2??!!!!
aku nk kata mesra sngt ngan dier sblom 2 mmg tipu!!! aku mmg ssh nk brgaul ngan llki...sbb aku sedor diri jgk aku x lawa mana tp yg pasti ati aku baik tp org ssh nk pandang sbb ati aku baik ar aku kena cm ne...
n aku ingt lg time interview 2001 tu... smpi nk stgh ari bru dier brani tegur aku.."ko marah g ker ngan aku?" aku x tau nk ckp aper tp aku rasa dier fhm dengan tindakan aku bangun n berlalu seolah2 tidak kenal ngan dier...jahat sgt ker aku?? itu aku x pasti yang aku tahu 2 thn aku cm org ilang akal gara2 dier!!!!
aku x tahu kalo sekarang dier brani tegor aku lg ato x tp ati aku da memaafkan dier cuma aku ssh nk luper!!!

Thursday, October 22, 2009 Posted by auni aizamieya   0 comments

Puas dia mencari disekitar tangga rumahnya namun ianya tidak kelihatan.

“Maakkkkk” jeritannya memecah sunyi pagi

“apa yang kecoh pagi-pagi ni zara?” ibunya muncul di depan pintu

“mak Nampak tak selipar Zara kat sini?”

“Tak ada pulak mak Nampak, kenapa?” pelik dia melihat gelagat anak kecil itu yang begitu menyayangi selipar kecil yang pernah dihadiahkan oleh tok wannya itu.

“Zara memang letak kat sini mak, Zara ingat lagi Zara balik dari rumah tok wan tadi Zara naik kat tangga depan ni”dia tidak puas hati selagi dia tidak menjumpai selipar kesayangannya itu.

“tak apalah pakai je apa yang ada kat depan tu” akhirnya dia patuh namun rungutan tetap keluar dari mulutnya. ‘memang nak kena lah siapa yang berani-berani nak pakai selipar aku tu’ dia membebel sendirian. Kakinya pantas menyarungkan selipar birru milik ibunya.

“haa, nak kemana tu?”laung ibunyanya. Dia berhenti mengatur langkah. Teragak-agak dia menjawab, “hmmm, lupa pulak nak pergi mana tadi” dia menggaru kepalanya. Runsing dia memikirkan seliparnya yang hilang

“hai...apa nak jadi dengan kamu ni Zara? Mak pun x faham” ibunya meninggalkannya sambil mengeleng-gelengkan kepalanya. Dia masih termanggu di halaman rumahnya.


**********************************************************************************


“Wei Jarah rongak!!!” dia meneruskan langkahnya tanpa menghiraukan Sudin dan kawan-kawannya yang giat mengusiknya.

“Man kau tahu tak mak aku cakap hantu pocong tu gigi dia rongak tau" beriya-iya Sudin bercerita dengan Leman teman baiknya itu.

“Betul ker Din? Ko pernah Nampak ker?” bersungguh-sungguh Leman bertanya.

“Aku tak pernah tengoklah tapi mak bila mak aku cakap hantu pocong itu gigi dia rongak... aku boleh bayangkan mukanya mesti makam Jarah rongak ni”kata-kata Sudin di sambut dengan gelak sorak kawan-kawannya.

“Pocong tu ada gigi ker Din?”soal Leman lagi dalam keriuhan tawa mereka.

“Tak Nampak kat depan tu? Pocong yang lain aku tak tahu yang aku tahu pocong yang kat depan kita ni ada gigi rongak kat depan” mereka ketawa lagi.

Hatinya bertambah sakit. Air matanya yang berjurai dipipi diseka dengan belakang tangannya. Memang Sudin suka cari pasal dengannya. Setiap petang, bila balik dari sekolah, Sudin dan kawan-kawannya setia menunggu di bawah pokok kelapa di selekoh jalan balik kerumahnya itu. Ada saja kata-kata yang menyakitkan hatinya. Lelaki yang didendaminya itu merupakan anak bongsu kepada Haji Khalid lelaki yang berhemah tinggi dan baik hati serta disenangi oleh semua orang. Tetapi perangai Sudin jauh menyimpang dari sifat ayahnya. Sudin dirasakan bukan anak kandung Haji Khalid melihat perangai budak lelaki itu yang seperti anak setan yang begitu menyakitkan hatinya.

“Wah Jarah rongak jalan laju ar Sudin” Hisham pulak menegur.

“Ni pocong versi terbaru kat pasaran tau, jalan bukan lompat-lompat lagi, sekarang jalan terus macam nak pergi berlumba kat sukan olimpik” hilai ketawa mereka kedengaran lagi. Lantas dia berhenti dan berpaling. “Korang nak apa lagi ha? Sampai bila korang nak kacau aku?” serak suaranya menahan tangis.

“Sudin nak jadikan ko tu bini dia, hah lepas ko jadi bini dia, takde siapa lagi nak kacau ko, takut lemam biji mata dia dengan Sudin” Man menyampuk

“Diamlah Ayam! Ko Sudin, sampai bila ko nak kacau aku ha? Tak puas-puas lagi ker?” tajam matanya memandangwajah Sudin yang tersengih-sengih di depannya itu

“sampai ko jadi bini aku lah

“Bini??” budak yang kurang siuman. Baru darjah lima sudah bercakap pasal kahwin. Sesaat dia menyumpah-nyumpah didalam hati.






“Jauh mengelamun, da sampai mana?” Tegur Mak LangPiah. Dia tersipu malu bila ada orang menyedari gelagatnya.

“Takde apa-apa Mak Lang Cuma terkenang kisah dulu-dulu je, masa kana-kanak, rindu sangat kat kampung ni” matanya menatap sawah padi yang terbentang luas dihadapannya

“Iye la dah lama kamu tak balik, seingat Mak Lang pun kali terakhir kamu balik masa majlis Mak Su kamu. Tu pun 10 tahun lepas. Sekarang ni anak mak Su kamu da masuk 3 orang baru Nampak muka kamu lagi” riuh mulut Mak Lang Piah

“bukan saja-saja tak nak balik Mak Lang, dulu sibuk nak belajar, sekarang sibuk dengan kerja pulak. Lagipun mak tu tak sihat sangat nak bawa berjalan jauh selalu”

“Mak Lang faham Zara , saja nak usik Zara tadi” dia tersenyum ikhlas.

“Kak Zara, Kak Zara, ...Kak Suria panggil masuk bilik”Zarina, anak Mak Andak dating mengamitnya. Tangannya ditarik.

“Jom la Kak Zara, Kak Suria cakap ada benda penting ia nak beritahu ngan Kak Zara” dia tergelak kecil melihat wajah cemberut Zarina bila dia berpura-pura engan mengendahkannya.

“Jomlah, Mak Lang, Zara minta diri kejap”

Bilik pengantin itu di hias indah. Warna hijau epal dan krim begitu menarik apatah lagi dengan kehadiran bunga lili segar menghiasi setiap sudut.

“Wei aku tak sempat nak jumpa ko semalam” sebaik masuk Suria terus menyapanya.

“Aku pun balik awal sangat semalam, tak larat, penat sangat drive 4 jam tau”

“Iya aku faham, tapi ni ada orang titipkan salam untuk ko” Suria tergelak kecil.

“Mengada-ngada ar dier ni”

“Aku cakap betul ler, semalam orang tu Nampak ko tapi ko buat-buat tak kenal je katanya, dia nak tegur ko pun jadi segan”

“Ala kalo da Nampak tu tegur je ar, takdenya aku nak g lari 100 meter kalo orang tegur aku bebaik” Suria masih dengan gelaknya.

“Iye ker? aku rasa ko pun da tak cam dia sekarang”

“Mak Ngah mana dari tadi tak Nampak-nampak?”

“Adak at dapur tu, sibuk melayan semua orang, saja je tau dia ne nak lari dari topic!” giat Suria mengusiknya.

“Mana ada , banyak kerja kat luar tu yang aku boleh tolong dari aku layan cerita dongeng ko ne” dia cuba member alasan untuk keluar dari situasi itu.

“Ala tak bestnye ko ne, aku baru nak kenen-kenen kan ko ngan orang tu”

“aku tak ada masa lah untuk semua tu, ko bagi ker tak aku keluar ne? Kalo ko x nk aku trpaksa tarik dengan ko sekali keluar dari bilik ne” Suria hanya ketawa mendengar ugutannya itu.

“Macam berani! Iya lah pergi lah, ko memang tak sayangkan aku” rajuknya.

“nakjadi bini orang pun nak merajuk-rajuk lagi, pigi daaa...”akhirnya mereka ketawa.

“Selamat pengantin baru, semoga ko bahagia dengan Abang Leman cap ayam tu” bahunya dipukul manja. Tubuh Suria dipeluk erat sebelum dia meninggalkan pengantin baru itu.





“Assalammualaikum..” pantas dia menoleh. Wajah tersenyum di hadapannya ditatap tak berkelip.

“Apa khabar?”

“Baik Alhamdulillah, hmm” dia ingin sekali bertanya siapa gerangan putera kayangan yang berdiri di hadapannya sekarang.

“Awak da tak ingat saya lagi ker?” Wajah itu masih tersenyum.

“Sorry...”Ucapnya lembut

“Takpe saya pun bukannya penting sangat untuk awak nak ingat”

“Jangan la ambik hati saya ne memang pelupa orangnya” rasa malu pulak dengan tingkahnya sendiri.

“Takpe saya tak kisah, kerja kat mana sekarang? Lama tak jumpa kan..” dia masih menantikan lelaki itu memperkenalkan dirinya.

“Boleh saya tahu nama awak?”lelaki itu tersenyum.

“Saya Sudin..awak ingat lagi?”

“Sudin?? Su.. Sudin Bongek?”

...tunggu selepas ne tau...bersambung!!!







 
Blogger Template By Lawnydesignz